ua en ru

Євразійський економічний союз і Іран підписали угоду про вільну торгівлю

Євразійський економічний союз і Іран підписали угоду про вільну торгівлю Фото: Євразійський економічний союз (eurasiancommission.org)

Угода буде діяти три роки

На майданчику Астанинського економічного форуму (Казахстан) між державами-членами Євразійського економічного союзу та Іраном сьогодні, 17 травня, підписано тимчасову угоду, що веде до утворення зони вільної торгівлі. Про це повідомила прес-служба Міністерства національної економіки Казахстану.

За підсумками переговорів досягнута домовленість про зниження імпортних мит у взаємній торгівлі строком на 3 роки між державами-членами Євразійського економічного союзу та Іраном щодо низки затверджених товарів.

Дана угода поліпшує умови доступу в напрямку іранського ринку. Крім цього угода створює стабільні умови та правила торгівлі з Іраном.

Положення угоди регулюють застосування санітарних та фітосанітарних заходів, технічних бар'єрів у торгівлі, митних процедур і правил визначення країни походження товарів.

В подальшому сторони розглянуть доцільність переходу до повноформатної угоди про зону вільної торгівлі у відповідності з правилами СОТ.

Нагадаємо, Європейський союз готовий ввести так зване "блокуючу постанову" для захисту європейських компаній, якщо адміністрація президента США Дональда Трампа повторно введе санкції щодо Ірану.