ua en ru

Еттінгер стурбований підписанням угоди між "Газпромом" і австрійською OMV про будівництво "Південного потоку", - Міненерго України

Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер висловив стурбованість у зв'язку з підписанням 24 червня 2014 р. у Відні угоди між російським "Газпромом" та австрійською OMV щодо будівництва ділянки газопроводу "Південний потік" в Австрії.

Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер висловив стурбованість у зв'язку з підписанням 24 червня 2014 р. у Відні угоди між російським "Газпромом" та австрійською OMV щодо будівництва ділянки газопроводу "Південний потік" в Австрії. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики і вугільної промисловості України за підсумками зустрічі єврокомісара з міністром енерегетики Юрієм Проданом.

Водночас, зазначають у Міненерго, у цьому контексті українська сторона наголосила на необхідності забезпечення відповідності "Південного потоку" вимогам третього енергетичного пакету ЄС.

При цьому, зазначають у прес-службі, є всі підстави вважати цей проект політично вмотивованим та економічно необґрунтованим.

Крім того, під час зустрічі сторона ЄС підтвердила належне виконання українською стороною своїх зобов'язань щодо транзиту російського газу до споживачів ЄС, попри відсутність поставок російського газу в Україну.

У свою чергу Продан наголосив на прийнятності для української сторони запропонованого Еттінгером під час зустрічі у Києві 15 червня компромісного рішення щодо ціни на російський газ для України, а також підтвердив готовність до подальшої взаємодії у тристоронньому форматі Україна - ЄС - РФ з метою вироблення пакетного рішення з усього комплексу питань співпраці у газовій сфері.

Також повідомляється, що співрозмовники обговорили наступні кроки з метою врегулювання газових відносин між Україною та РФ, питання можливості направлення незалежних спостерігачів від сторони ЄС на вимірювальні станції, а також забезпечення Україною своїх зобов'язань щодо транзиту за умови, якщо поставки газу з Росії й надалі будуть призупинені.

Крім того, у ході зустрічі йшлося про реформування енергетичного сектору та інтеграцію енергетичної системи України до енергетичних ринків Європи.

Нагадаємо, 24 червня 2014 р. "Газпром" і австрійська OMV підписали угоду про будівництво ділянки "Південного потоку" в Австрії.