ua en ru

ЄЦБ скоротить ключову ставку до 0,75% річних, - експерти

ЄЦБ збирається скоротити ключову ставку до нового рекордного мінімуму, починаючи з наступного тижня, передає телеканал "Росія 24".

Монетарний регулятор також може прийняти ряд додаткових заходів щодо стабілізації фінансових ринків, включаючи викупи облігацій проблемних країн, а також дешеве фінансування LTRO.

Аналітики, опитані агентством Reuters, вважають, що європейські лідери зроблять перший крок до створення банківського союзу єврозони, а також до створення бюджетного союзу.

Мало хто очікує позитивних результатів від саміту в Брюсселі, однак економісти чекають зниження ключової ставки до 0,75% з 1% річних, щоб збільшити кредитування.

Трохи раніше більшість експертів вважали, що ЄЦБ буде утримувати ставку на нинішньому рівні в подальшій перспективі. Однак свіжі дані про спад в економіці єврозони змусили поміняти думку на протилежну.

48 з 71 аналітика очікують, що ЄЦБ знизить ставку до 0,75% і буде тримати її на цьому рівні до 2014 р.

Відзначимо, раніше член Керуючої ради Європейського Центробанку (ЄЦБ) Евальд Новотни вже заявляв, що процентні ставки можна скоротити, якщо економіка єврозони буде погіршуватися.