ua en ru

ЄЦБ зберіг базову процентну ставку на рівні 0,05%

ЄЦБ зберіг базову процентну ставку на рівні 0,05% Джерело фото:AFP

Європейський центральний банк зберіг базову процентну ставку на рекордно низькому рівні в 0,05%. При цьому ставка по депозитах збережена на рівні мінус 0,2%, маржинальна ставка - на позначці 0,3%, йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті регулятора.

Рекордні мінімуми за ставками ЄЦБ були встановлені 4 вересня. Тоді це призвело до різкого падіння курсу єдиної європейської валюти. Курсова вартість євро на міжбанківському валютному ринку FOREX впала до мінімального більш ніж за рік рівня - до 1,30236 дол./євро.

Нагадаємо, що на початку червня 2014 р. ЄЦБ знизив базову ставку рефінансування у єврозоні до історичного мінімуму в 0,15% річних. Тоді ж ЄЦБ вперше в історії знизив ставку по депозитах overnight з нуля до мінус 0,1%.

Знижуючи ставки, ЄЦБ прагне підштовхнути банки до більш активного кредитування і збільшити оборотність грошей у єврозоні, щоб запобігти загрозі дефляції.

Як повідомлялося 6 листопада, ЄЦБ за підсумками засідання зберіг базову процентну ставку за кредитами на рекордно низькому рівні в 0,05% річних.