ua en ru

ЄЦБ знизив облікову ставку до 1,25% (доповнення)

Європейський центральний банк (ЄЦБ) понизив облікову ставку до 1,25%, говориться в поширеному сьогодні повідомленні банку. Аналітики прогнозували, що ставка не буде змінена і залишиться на рівні 1,5%.
Несподіване рішення про зниження ключової ставки рефінансування було ухвалене за підсумками засідання керуючої ради ЄЦБ, на якому вперше головував новий президент Центробанку Маріо Драгі, який змінив на цій посаді Жана-Клода Тріше.
ЄЦБ відреагував на ескалацію боргової кризи єврозони, що загрожує регіону нової рецесією. Детальніше про міркування ЄЦБ розповість Драгі на прес-конференції, яка розпочнеться о 15:30 за київським часом.
Цього року Європейський центробанк двічі підвищував ключову ставку (у квітні та липні) на тлі зростаючих інфляційних ризиків, проте інтенсифікація фінансової кризи відсунула фактор цінової стабільності на задній план.
Річна інфляція в єврозоні тримається на рівні 3% - найвищому за 3 роки. Однак це не завадило ЄЦБ знизити ставки, оскільки економісти банку прогнозують різке уповільнення інфляції в 2012 р.