ua en ru

ЄЦБ прогнозує зростання інфляції у єврозоні

ЄЦБ прогнозує зростання інфляції у єврозоні Фото: інфляція у єврозоні поступово зростатиме

Європейський центробанк також залишив майже без змін прогноз зростання ВВП

Згідно з прогнозом Європейського центрального банку (ЄЦБ), інфляція у єврозоні впродовж наступних трьох років поступово зростатиме - з 0,2% у 2016 році до 1,7% у 2019 році. Про це йдеться у оновленому макроекономічному прогнозі на наступні кілька років, який у четвер, 8 грудня, оголосив президент ЄЦБ Маріо Драгі, передає DW.

Таким чином, прогноз інфляції ЄЦБ залишивcя майже незмінним.

При цьому, порівняно з попереднім прогнозом, який був представлений у вересні, тепер банк підвищив прогноз інфляції на 2017 та 2018 роки на 0,1% - до 1,3 і 1,5% відповідно.

Як зазначає видання, цей оптимістичний прогноз інфляції все ще нижчий за 2%, які є метою ЄЦБ протягом останніх кількох років, тому банк вирішив продовжити до кінця 2017 року свою програму кількісного пом'якшення, в рамках якої щомісяця купуватиме державні облігації на рівні 80 млрд євро на місяць.

Проте з квітня 2017 року центробанк планує зменшити обсяги купівлі держоблігацій до 60 млрд євро на місяць.

Раніше передбачалось, що програма триватиме до березня 2017 року, проте ЄЦБ наголошував, що у разі необхідності вона буде продовжена.

Європейський центробанк також залишив майже без змін прогноз зростання ВВП для єврозони - по 1,7% для 2016-2017 років та 1,6% для 2018-2019 років.

Як зазначається, тут зміни, порівняно з вересневим прогнозом, торкнулись лише прогнозу на 2017 рік - він збільшився на 0,1%.

Нагадаємо, раніше ЄЦБ попереджав, що політична нестабільність у Європі може стати причиною посилення ризиків різкої корекції на світових ринках цінних паперів у найближчому майбутньому.