ua en ru

ЄЦБ продовжить співпрацювати з Банком Греції

ЄЦБ продовжить співпрацювати з Банком Греції Фото: ЄЦБ продовжить співпрацювати з Банком Греції

Раніше ЄЦБ розглядав варіант відмови від видачі екстрених позик грецьким банкам

Європейський центральний банк (ЄЦБ) вирішив не припиняти програму екстреної допомоги банкам Греції. Про це повідомляє ВВС з посиланням на заяву ради керуючих ЄЦБ, в якій йдеться про наміри продовжити співпрацю з Банком Греції для підтримки фінансової стабільності.

"ЄЦБ вирішив зберегти обсяг кредитування грецьких банків на узгодженому в п'ятницю рівні, хоча і наголосив, що в майбутньому може переглянути це рішення", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що ЄЦБ розглядав варіант відмови від видачі екстрених позик грецьким банкам, що призвело б їх до банкрутства. За словами міністра фінансів Греції Яніса Варуфакіс, влада Греції розглядають можливість введення банківських канікул. Зокрема, зараз у банкоматів по всій країні вишикувалися величезні черги. Люди побоюються, що банки можуть незабаром обмежити видачу готівки.

ЄЦБ продовжить співпрацювати з Банком Греції

Фото: черга до грецьких банків

Крім того, Варуфакіс заявляв, що якщо Європейський центробанк припинить підтримку банківської системи Греції, це означатиме, що Європа зазнала поразки.

"Той факт, що Європа не може гарантувати роботу грецьких банків, означає заперечення самого принципу монетарного союзу", - заявив міністр.

ЄЦБ продовжить співпрацювати з Банком Греції

Фото: інфографіка ВВС

Нагадаємо, у ніч на неділю парламент Греції схвалив пропозицію прем'єр-міністра Алексіса Ціпрас про проведення референдуму про умови угоди з міжнародними кредиторами.

"Для кредиторів настане день, коли вони зрозуміють, що Греція не здасться, що гра для Греції ще не закінчена... Я впевнений, що грецький народ скаже рішуче" ні "ультиматуму"", - сказав Ципрас.

Після цього міністри фінансів країн єврозони відхилили прохання Греції продовжити термін програми допомоги по виходу з фінансової кризи, який закінчується 30 червня.

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард в свою чергу попередила Грецію, що майбутній референдум не матиме юридичної сили.