ua en ru

ЄЦБ закликав Португалію до структурних реформ

Президент Європейського центрального банку Маріо Драгі закликав Португалію провести структурні реформи, заявивши, що економічна ситуація в країні залишається напруженою.

Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі (на фото) закликав Португалію провести структурні реформи, заявивши, що економічна ситуація в країні залишається напруженою. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Виступаючи в Європарламенті, президент ЄЦБ підкреслив, що соціальна напруженість в Португалії "дійсно, дуже висока", на тлі політичної нестабільності, яка потрясла фінансові ринки і підвищила вартість запозичень країни.

"Фінансову консолідацію потрібно провести "дружньо": понизити податки, понизити поточні витрати, провести структурні реформи", - заявив Драгі.

Нагадаємо, коментуючи повідомлення про призначення на посаду міністра фінансів Португалії Марії Луїс Альбукерке, Маріо Драгі заявив, що країна знаходиться в "надійних руках".

5 липня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Rating Services знизило прогноз Португалії по кредитному рейтингу з "нейтрального" до "негативного". Основна причина перегляду прогнозу по рейтингу - політична криза в країні.

Аналітики S&Р, зокрема, зазначили, що "зростаюча політична невизначеність в Португалії може перешкодити успішному розміщенню держоблігацій країни в найближчій перспективі".

Крім того, в агентстві досить скептично оцінюють шанси Португалії на вихід з програми фінансової допомоги в липні 2014 р., про який заявляла влада країни.

Розкол у парламенті і відставка низки ключових міністрів поставили уряд Португалії на грань колапсу. Основна причина розбіжностей в правлячих кругах - спори навколо доцільності продовження політики "скорочення витрат".

Економіка Португалії знаходиться в рецесії, в країні росте безробіття. На цьому фоні в кінці червня пройшли масові демонстрації протесту проти подальших заходів по "бюджетній економії".

Нагадаємо, Португалія отримала екстрені кредити від Євросоюзу в 2011 р., після того, як інвестори відмовилися профінансувати потреби країни на прийнятних умовах. Передбачалося, що Португалія зможе повернутися на фінансовий ринок в 2014 р.