ua en ru

ЄЦБ не буде викуповувати облігації держав єврозони, - Новотни

Європейський центральний банк (ЄЦБ) не буде купувати облігацій держав єврозони, для того щоб стримати зростання вартості запозичення для них. Про це повідомив член ради керуючих ЄЦБ Евальд Новотни, передає "Росія-24".

"В даний час ця міра не обговорюється. ЄЦБ вже зробив ряд дуже корисних для економіки ефективних заходів. Зараз ми повинні оцінити, як попрацювали ці заходи, особливо довгострокові", - відзначає Новотні.

Така заява стала відповіддю на заклик прем'єр-міністра Маріано Рахоя до ЄЦБ відновити викуп іспанських облігацій, прибутковість яких виросла до рекордних рівнів.

Європейський центральний банк не проводив інтервенції на вторинному борговому ринку єврозони вже 11 тижнів поспіль. І це незважаючи на те, що вартість запозичень для Іспанії зросла майже до рекорду. Раніше, в попередні роки, ЄЦБ іноді виходив на ринок для підтримки дохідності за облігаціями проблемних країн на прийнятному рівні.

Програма з підтримки боргового ринку була згорнута після проведення програми LTRO, коли ЄЦБ надав банкам країни величезну ліквідність. Проте, як видно, ефект від цієї програми надав лише тимчасову підтримку.