ua en ru

ЄЦБ може знизити ставку нижче 1%, - Асмуссен

Європейський центробанк (ЄЦБ) може знизити ставку нижче 1%, якщо цього вимагатиме економічна обстановка. Про це в інтерв'ю фінській газеті Helsingin Sanomat заявив член керуючої ради ЄЦБ Йорг Асмуссен, передає "Росія 24".

За словами Асмуссена, зараз керівництво ЄЦБ не бачить ризиків зростання інфляції, обумовлених м'якої монетарної політики. Темпи зростання цін у єврозоні поки залишаються вище 2% і збережуться на такому рівні протягом усього поточного року, що зумовлено виключно зростанням вартості продуктів харчування та енергоносіїв і зійде нанівець, якщо котирування сировини знизяться.

"Ніхто не повинен чекати третього аукціону LTRO з надання ліквідності лише тому, що два вже були проведені. Перші ознаки поліпшення ситуації вже видно, але потрібно ще почекати, щоб зробити остаточні висновки. Необхідно подивитися, як буде перетікати ліквідність. На наш погляд, боргова криза в єврозоні ще не завершений", - зазначив Асмуссен.

Нагадаємо, чергове засідання з питань монетарної політики ЄЦБ проведе наступного тижня. Очікується, що ставка залишиться без змін на рівні 1%. За прогнозами Центробанку, в цьому році Єврозона вступить в період м'якої рецесії. Різниця в рівні темпів зростання ВВП очікується істотної: у Німеччині економічний розвиток продовжиться, а країни периферії будуть страждати. Асмуссен додав, що урядам потрібно використовувати перепочинок на ринках облігацій, щоб швидше проводити реформи, які повинні підвищити конкурентоспроможність периферійних держав.

Наприкінці тижня в Копенгагені пройде неформальна зустріч міністрів фінансів єврозони, на якій вони повинні визначитися з розміром фонду європейської стабілізації. Асмуссен відзначив, що ЄЦБ вітає максимальне збільшення коштів, які можна направити на боротьбу з кризою. Розмір Європейського фонду буде служити орієнтиром для країн G20, які у квітні повинні визначитися з розміром відрахувань у МВФ.