ua en ru

ЄЦБ може понизити депозитну ставку до негативного значення

Для повернення інфляції до цільового значення, ЄЦБ може понизити ставку по депозитах до негативного значення, заявив головний економіст банку Петер Прат.

Для повернення інфляції до цільового значення, ЄЦБ може понизити ставку по депозитах до негативного значення, заявив головний економіст банку Петер Прат (на фото). Про це повідомляє "Росія 24".

"У разі виникнення ризику невиконання ЄЦБ своїх обов'язків по підтримці цінової стабільності, ми можемо піти на будь-які заходи, які вважаємо за необхідні", - зазначив Прат

Більш того, він не виключає того, що регулятор зважиться на запуск програми покупки активів, щоб понизити вартість позикових коштів для приватного сектору. Проте, він також підкреслив, що на даний момент економіка єврозони не потребує додаткового стимулювання.

Раніше член управляючої ради ЄЦБ Йорг Асмуссен також заявив, що не варто виключати зниження ставки по депозитах в область негативних значень у разі виникнення необхідності.

Споживчі ціни, гармонізовані із стандартами Євросоюзу, знизилися на 0,3% в місячному виразі. У річному виразі інфляція сповільнилася до 1,2% в жовтні в порівнянні з 1,6% у вересня.

Таким чином, інфляція продовжує залишатися значно нижче за цільовий рівень ЄЦБ.

Нагадаємо, 7 листопада ЄЦБ знизив облікову ставку, встановивши її на рівні 0,25%. Раніше облікова ставка складала 0,5%. Аналітики прогнозували, що облікова ставка буде збережена на рівні 0,5%.