ua en ru

ЄЦБ може припинити викуп італійських облігацій

Європейський центральний банк (ЄЦБ) розглядає можливість припинення викупу італійських облігацій, якщо його аналітики прийдуть до висновку, що країна не в змозі виконати взяті зобов'язання і провести структурні реформи. Таку заяву зробив один з членів ради ЄЦБ, глава Центробанку Люксембургу Ів Мерш, передає Reuters.
"Якщо ми прийдемо до висновку, що ефективність проведених нами заходів підривається бездіяльністю італійської влади, нам доведеться вдатися до додаткового стимулювання", - Мерш заявив в інтерв'ю італійській пресі. "Рішення надавати допомогу Італії було прийнято в обмін на дотримання певних умов. Якщо рада ЄЦБ визначить, що ці умови не дотримується, вона може змінити своє рішення", - додав Мерш, також висловивши стурбованість тим, що злагоджену роботу ЄЦБ ускладнюють відповідні дії тих урядів, які не виконують свої зобов'язання".
За словами Мерша, ЄЦБ не бажає бути кредитором останньої інстанції в боротьбі єврозони з борговою кризою.
З моменту запуску програм викупу облігацій (SMP) три місяці тому ЄЦБ придбав бонди на суму більше 100 млн євро, причому здебільшого це були італійські десятирічні держоблігації.