ua en ru

ЄЦБ може допомогти провідним європейським автовиробникам кредитами

Трирічні кредити ЄЦБ користуються популярністю не тільки у банків. Автоконцерни Volkswagen і PSA Peugeot Citroen також планують запастися ліквідністю Центробанку на лютневому аукціоні. Зробити це їм дозволять фінансові підрозділи, які видають кредити на покупку машин. Аналітики вважають, що у ЄЦБ не знайдеться приводу відмовити автовиробникам.

Вперше ЄЦБ запропонував трирічні кредити в необмеженому обсязі всього під 1% річних в грудні минулого року - тоді в аукціоні брали участь більше 500 банків, що взяли 489 млрд євро. Аналітики вже прогнозують, що кількість банків-учасників і обсяг кредитів на аукціоні 29 лютого можуть удвічі перевищити грудневі показники. Проте вигідними умови ЄЦБ визнали не тільки вони, але і європейські автоконцерни. "Умови операцій по довгостроковому рефінансуванню вкрай привабливі, а ретельно стежити за витратами фінансування - наш обов'язок", - заявив глава підрозділу по сек'юритизації Volkswagen Bank Мартін Рольф. При цьому, за його словами, компанія не має проблем з доступом на ринок капіталу.

Звернутися за грошима до ЄЦБ мають намір і конкуренти німців з PSA Peugeot Citroen - через Banque PSA Finance. Зараз вони ведуть переговори з Центробанком і готові запропонувати як забезпечення по кредитах активи на 1 млрд євро. Заставою можуть виступити кредити, видані автобанками на покупку продукції своїх головних концернів.

Не виключили своєї участі в програмі ЄЦБ і в Renault. "Ми скористаємося будь-яким джерелом фінансування, яке є недорогим", - заявив гендиректор концерну Карлос Гон. У BMW, у якої також є "придворний" банк, поки не говорять, чи будуть вони брати участь в аукціоні ЄЦБ, відзначаючи лише, що у них є така можливість.