100 років без двох років: етилований бензин остаточно пішов в історію

100 років без двох років: етилований бензин остаточно пішов в історію (Фото: flikr.com)

В ООН відзвітували, що тепер в світі ніде не можна легально придбати етилований бензин. Вперше він з'явився в 1923 році, а останньою країною, яка використала його, став Алжир.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на UNEP.

Представники программі ООН по навколишньому середовищу (ЮНЕП) оголосили, що токсична спадщина етилованого бензину офіційно дійшла кінця. Алжир, остання країна в світі, яке застосовувала таке паливо, нарешті відмовилася від нього.

"Успішне дотримання заборони на використання етилованого бензину є важливою віхою для здоров'я людей і навколишнього середовища в глобальному масштабі", - заявила виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен.

Паливна присадка тетраетилсвинець, розроблена американським концерном GM в 1923 році, спочатку стала технологічним проривом, дозволивши підвищити октанове число бензину і зменшити руйнівний вплив детонації. Однак вихлоп двигунів, що працюють на етилованому бензины, дуже токсичний, а так само і пари самого палива. Усюди, де етилований бензин отримував поширення, слідували епідемії серцево-судинних захворювань, раку, і затримки розвитку у дітей.

100 років без двох років: етилований бензин остаточно пішов в історіюЯк відзначають в ООН, заборона на використання етилованого пального щорічно рятує 1,2 мільйона життів, економлячи при цьому світовій економіці 2,4 трильйона доларів США на медичних та інших витратах.

У 1996 році США стали однією з перших країн у світі, офіційно заборонивших етилований бензин. В ЄС він під забороною з 1 січня 2001 року, хоча багато країн-членів заборонили це пальне раніше.

Проте ще в 2002 році етилований бензин використовувався в 117 країнах, включаючи всю Африку. До 2006 року країни контіненту на південь від Сахари були вільні від свинцю.

За останнє десятиліття все більше і більше країн відмовлялися від етилованого бензину, і, нарешті, у вересні 2020 року Алжир оголосив, що його державна нафтова компанія припиняє виробництво такого пального.

Раніше повідомлялося, що у Парижі швидкість автомобілів обмежили на позначці 30 км / год. Нове обмеження введено з метою підвищення безпеки дорожнього руху.

Також ми писали, що Continental навчить подушки безпеки розкриватися швидше. Подушки безпеки можуть бути задіяні раніше, також рівень заповнення кожного блоку подушки може бути відрегульований для оптимального захисту пасажирів.