ua en ru

Естонія виступила за "справжній оборонний союз" в ЄС

Естонія виступила за "справжній оборонний союз" в ЄС Фото: президент Естонії Керсті Кальюлайд (facebook.com/KerstiKaljulaid)

"Справжній оборонний союз" має з'явитися в зв'язку зі зростанням військової загрози РФ

В Європейському союзі має з'явитися "справжній оборонний союз" для допомоги прикордонним країнам на тлі зростання військової загрози з боку Російської Федерації. Про це заявила президент Естонії Керсті Кальюлайд, передає Reuters.

За словами Кальюлайд, на сьогодні Естонія вже витрачає 2,2% ВВП на військові потреби і не може дозволити собі збільшити витрати, хоча потреби є.

"Наша маленька країна не може робити більше, ніж вона вже робить...Але в нашому регіоні потрібно ще багато зробити", - заявила вона під час Мюнхенської конференції з безпеки.

За її словами, ЄС має працювати як механізм перерозподілу, причому гроші повинні бути витрачені в тих областях, де це має найбільший сенс. Вона підкреслила, що в разі загрози з боку Росії, допомога необхідна прикордонним країнам. У зв'язку з цим Кальюлайд закликає створити "справжній оборонний союз", який би передбачав механізм фінансування зміцнення їхньої обороноздатності.

Крім того, Кальюлайд закликала всіх членів НАТО збільшити витрати на оборону, щоб виконати завдання по використанню 2% ВВП на військові потреби до 2024 року.

Нагадаємо, раніше генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Європейський союз не може захистити Європу сам по собі. А після виходу Британії з Євросоюзу 80% бюджету НАТО будуть надходити від країн, які не входять до ЄС.