ua en ru

В Естонії трьох осіб засудили за шпигунство на користь Росії

В Естонії трьох осіб засудили за шпигунство на користь Росії Фото: суд

Суд визнав усіх засуджених винними в здійсненні незаконну співпрацю зі спецслужбою Росії

Естонії з жовтня суд визнав трьох осіб винними у співпраці з Росією. Про це повідомляє представники Генпрокуратури Естонії, передає Delfi.

У жовтні Тартуський повітовий суд визнав винним 21-річного громадянина Естонії Олександра Руднєва і засудив його до 8 років в'язниці. Він звинувачувався у злочинах проти держави при співпраці з російськими спецслужбами. Естонські силовики заявили, що Руднєва завербували навесні 2013 року в Псковській області, а інформацію Росії він передавав аж до затримання в 2015 році. Мова йде про відомості про діяльність військових в Південній Естонії, прикордонних кордонах Лыунаской префектури і місцях служби військових.

Тоді ж в Естонії засудили 42-річного Павла Романова, у нього не було громадянства. Романова засудили до 4 років і 9 місяців позбавлення волі. За версією слідства, він почав таємно співпрацювати з російськими спецслужбами в 1994 році. Чоловіка затримали в лютому 2015 року. Романів надавав Москві інформацію про обороноздатності Естонії, про захист держкордону, а також про робочих завданнях співробітників правозахисних установ, повідомили в КаПо і прокуратурі.

У лютому 2016 року Тартуський суд засудив 32-річного громадянина Естонії Максима Груздєва до 4 років ув'язнення. Його діяльність, як встановили КаПо і прокуратура, була спрямована на підрив діяльності закладів безпеки Естонії. Його завербували в Псковській області в першій половині 2013 року. До жовтня минулого року, коли його затримали, Груздєв, крім іншого, передавав російським спецслужбам інформацію про діяльність співробітників КаПо, а також брав участь в агентурно-оперативній роботі, встановив суд.

Заява естонських силовиків прозвучала на тлі повідомлень про затримання в Росії громадянина Естонії Райво Сусі за підозрою в шпигунстві. Його адвокат минулого тижня повідомив, що Сусі був затриманий в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво 11 лютого. Йому запропонували проїхати на Луб'янку, а вже на наступний день Сусі за рішенням Лефортовського суду Москви був заарештований терміном на два місяці.
Естонцю, за словами юриста, пред'явлено звинувачення в шпигунстві за ст. 276 КК РФ. За його словами, "подія, що пов'язана з його обвинуваченням, мало місце в 2004-2007 роках".

Нагадаємо, 18 лютого 2016 року, російський військовий вертоліт порушив повітряний простір Естонії, послу РФ вручена нота протесту у зв'язку з інцидентом.