ua en ru

ЄСПЛ присудив 6 тис. євро компенсації українцю за будівництво кладовища біля його будинку

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв 4 вересня рішення про присудження компенсації у 6 тис. євро у справі "Сергій Дземюк проти України". Про це повідомляє ЄС-плюс.

"Житель села Татарів, що є частиною Яремче, Сергій Дземюк вважав незаконним рішення сільради Татарова від лютого 2000 р. відкрити нове кладовище неподалік від його будинку й саду", - йдеться в повідомленні.

Кладовище стало використовуватися від серпня 2000 року, а у грудні 2003 року Верховинський суд визнав справедливість позову Дземюка, зазначивши, що земля, виділена під будівництво кладовища, була невідповідною. Суд, зокрема, встановив, що будівництво проводилося з порушенням законів про захист навколишнього середовища поблизу житлових будинків і з ризиком зараження підземних вод.

Верховинський суд прийняв рішення закрити кладовище і виплатити компенсацію Дземюку. Це ж рішення було підтверджено Верховним судом України в жовтні 2006 року.

Оскільки рішення так і не було виконано сільрадою Татарова, Дземюк звернувся з позовом до Європейського суду з прав людини, скаржачись на порушення статті 8 Конвенції з прав людини - повага до особистого і сімейного життя.