ua en ru

В ЄСПЛ перебуває кількасот справ щодо дій РФ в Україні

В ЄСПЛ перебуває кількасот справ щодо дій РФ в Україні Фото: Борис Бабін

Розгляд цих справ може зайняти кілька років

В Європейському суді з прав людини перебуває кількасот індивідуальних справ щодо дій Росії в Україні. Розгляд цих справ може зайняти кілька років. Про таке в ефірі "5 каналу" заявив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Борис Бабін.

"Крім міждержавних заяв, доволі активно громадяни України, юридичні особи, що зазнали відповідних втрат та обмежень через анексію та окупацію, подають індивідуальні скарги. Це стосується як Криму, так і Донбасу. Сьогодні ми маємо кількасот таких заяв, які перебувають у Європейському суді на першій стадії - на стадії комунікації", - зазначив він.

"Якщо ці справи пройдуть комунікацію у Європейському суді, а це скоріше за все буде в наступному 2016 році, або в 2017 році, уряд України буде вступати у відповідні процеси як третя сторона, і в цілому можна очікувати, що індивідуальні заяви призведуть до логічного рішення раніше, ніж заяви міждержавні. Тобто кілька років, і ми будемо мати перші прецеденти проти влади окупантів", – заявив Бабін.

Нагадаємо, у вересні Європейський суд з прав людини дав Російської Федерації відстрочку до 31 грудня по справі про анексію Криму.