ua en ru

ЄСПЛ дав РФ 16 тижнів на відповідь щодо анексії Криму і викрадення українських дітей-сиріт

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) просить Росію представити свої спостереження відносно прийнятності двох справ, ініційованих Україною, зокрема, щодо анексії Криму і викрадення українських дітей-сиріт з їх подальшим вивезенням на територію РФ влітку 2014 року.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) просить Росію представити свої спостереження відносно прийнятності двох справ, ініційованих Україною, зокрема, щодо анексії Криму і викрадення українських дітей-сиріт з їх подальшим вивезенням на територію РФ влітку 2014 року. Про це повідомили сьогодні в прес-службі суду, передає ЄС-Плюс.

Згідно з повідомленням, Москва повинна надати свої відповіді протягом 16 тижнів, в тому числі, що стосується питань про те, чи перебувають порушення, в яких Київ звинувачує Москву, під юрисдикцією Російської Федерації, і є ефективні засоби правового захисту.

Перша скарга була подана 13 березня 2014 р. щодо захоплення контролю Російською Федерацією над кримським півостровом, і що послідували потім подій у східній Україні.

На думку Києва, дії Росії створили ситуацію, яка привела до численних порушень прав людини.

Уряд України, зокрема, заявляє про порушення статей 2 (право на життя), 3 (заборона тортур і негуманного ставлення), 5 (право на свободу і безпеку), 6 (право на чесний судовий процес), 8 (право на приватне життя), 9 (свобода віросповідань), 10 (свобода на вираження думки), 11 (свобода зібрань та об'єднань), 13 (право на ефективний засіб правового захисту), 14 (заборона дискримінації).

Крім того, Київ вважає, що своїми діями Росія порушила статтю 1 протоколу 1 (захист власності) та статті 2 протоколу 4 (свобода пересування) до Конвенції.

У своїй скарзі Київ заявляє, що в період з березня по вересень 2014 р. вбивство українських військових, представників правоохоронних органів і цивільних осіб в результаті анексії Криму і підтримки сепаратистів на сході країни набуло форми систематичної практики.

У вигляді тимчасових заходів ЄСПЛ вже закликав обидві сторони утримуватися від військових дій.

Друга скарга була подана Україною 13 червня 2014 р. і стосується викрадення трьох груп українських дітей-сиріт. Всі три групи дітей з супроводжували їх дорослими були сформовані у східній частині України в червні, липні і серпні 2014 р., після чого вивезені в Росію.

Всі три групи вдалося повернути в результаті дипломатичних зусиль.

Уряд України у цій справі оскаржує порушення статей 2 (право на життя), 3 (заборона катування і негуманне ставлення), 5 (право на свободу і безпеку), 8 (право на приватне життя) Конвенції та статті 2 протоколу 4 (свобода пересування) до Конвенції.
У прес-службі суду також зазначили, що на сьогодні в ЄСПЛ є 160 скарг від приватних осіб проти України і Росії у зв'язку з подіями в Криму та в східній Україні. При цьому, лише 20 з них стосуються Криму.

Нагадаємо, в березні 2014 р. Росія анексувала Крим в України.

Сьогодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна почала процедуру залучення Росії до відповідальності за тероризм.