ua en ru

Якщо ВГСУ відновить процедуру банкрутства "АероСвіту", то компанія може відновити операційну діяльність, - експерт

Діяльність авіакомпанії "АероСвіт" може бути відновлена ​​в певному обсязі у разі, якщо Вищий господарський суд України (ВГСУ) задовольнить касаційну скаргу компанії щодо порушення справи про банкрутство авіаперевізника, а також при наявності консолідованої позиції акціонерів. Про це заявив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Подальший розвиток подій з "АероСвітом" залежить від того, яке рішення буде винесено судом касаційної інстанції засідання якого заплановано на 30 квітня. Якщо в процедурі банкрутства і в мораторії на задоволення вимог кредиторів буде відмовлено, я думаю, що "АероСвіт" чекає коротке і сумне майбутнє. Якщо не буде відмовлено, то у компанії буде шанс на відновлення операційної діяльності в тих чи інших обсягах. В оперативному плані все залежить від рішення суду", - заявив Бутко.

За його словами, навіть у випадку, якщо суд встановить мораторій на задоволення вимог кредиторів, все одно майбутнє авіакомпанії у величезній мірі залежатиме від консолідованої позиції акціонерів. Експерт зазначив, що відповідно до чинного законодавства, переважна більшість рішень, які необхідно буде прийняти в разі встановлення мораторію на задоволення вимог кредиторів, можна буде прийняти тільки на загальних зборах акціонерів.

"Якщо говорити коротко про причини події, то ми розглядаємо три групи чинників. Перше - це внутрішньокорпоративний конфлікт, наслідком якого стала специфічна неконструктивна позиція окремих акціонерів авіакомпанії, яка на певному етапі не сприяла розвитку "АероСвіту", а на наступному етапі сприяла кризі та його поглибленню. Другий фактор - це несприятлива економічна середовище для розвитку пасажирських авіаперевезень в Україні. І третій чинник - це пасивна і не зовсім лояльна позиція державних органів по відношенню до національних авіаперевізникам", - заявив Бутко.

Разом з цим, в ході прес-конференції секретар наглядової ради авіакомпанії "АероСвіт" Максим Юхименко, коментуючи неконструктивну позицію окремих акціонерів, зазначив, що систематична відмова двох акціонерів "Аеросвіту" - ТОВ "Генавіаінвест" та Фонду державного майна України (ФДМУ) - від участі в загальних зборах акціонерів не давав можливості повноцінно розвиватися компанії. Це також перешкоджало залученню інвестиційних і позикових коштів, зривало суттєві угоди.