ua en ru

Ештон заявляє, що ЄС готовий підписати угоду про асоціацію з Україною

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, виступаючи сьогодні в комітеті з закордонних справ Європейського парламенту, заявила, що ЄС готовий підписати угоду про асоціацію з Україною. Про це повідомляє радіо "Свобода".

"Я сподіваюся, і ми це кажемо кожні кілька годин, що ми далі готові підписати угоду", - додала вона.

Також вона зазначила, що Президент України Віктор Янукович в обох своїх зустрічах із нею запевняв її, що прагне підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом.

За її словами, Янукович постійно повторював, що вся його політична кар'єра збудована на приведенні України до цієї угоди і що він має твердий намір домогтися цього.

"Цьому можна вірити, можна сперечатися, чи він дійсно мав це на увазі, я просто розповідаю, що він весь час говорив", - сказала Ештон.

Вона додала, що, за словами Януковича, проблемою стали короткотермінові економічні труднощі, перед якими постала Україна.

"Він також говорив, і ми з цим згодні, що він потребує добрих відносин із Росією. Але йдеться не про "або - або", йдеться про обидва "і", - наголосила чільний посадовець ЄС.

Ештон уточнила, що, наскільки наразі відомо в Євросоюзі, досягнені вчора в Москві домовленості України з Росією не перешкоджають подальшому зближенню Києва з Європейським союзом, хоча з'ясування деталей цих угод у ЄС іще триває.

"Ми, звичайно, далі готові сприяти й допомагати в пошуках шляху виходу з нинішнього політичного глухого кута, в діалозі", - заявила Ештон.

За її словами, вчора вона отримала листа від трьох лідерів української опозиції, в якому вони виклали свої думки.

"Ми дали чітко знати, що або я сама, або інші представники Європейського союзу будуть більш ніж охочі допомогти в підтримці цього діалогу, якщо це буде варте того", - підсумувала верховний представник ЄС із закордонних справ Ештон.

Учора в перебігу візиту Януковича до Москви були досягнені, зокрема, домовленості про знижку в ціні на російський газ для України більш як на третину і про надання Україні кредиту на суму у 15 млрд дол., на які Росія викупить українські державні облігації.

Наприкінці минулого місяця на саміті ініціативи ЄС "Східне партнерство" Янукович відмовився підписувати угоду про асоціацію України з Євросоюзом, заявивши, що відкладає це підписання через економічні труднощі і необхідність поліпшити відносини з Росією, значно погіршені останнім часом із боку російської сторони.