ua en ru

Ештон вражена перенесеними Булатовим тортурами

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон вражена перенесеними лідером Автомайдану Дмитром Булатовим тортурами. Про це йдеться в її заяві.

"Я приголомшена явними ознаками тривалих тортур і жорстокого поводження з організатором Автомайдану Дмитра Булатова, який був знайдений живим вчора після того, як вважався зниклим протягом тижня. Інші, такі як активіст Майдану Юрій Вербицький, який був знайдений мертвим 22 січня, заплатили своїми життями за втілення своїх громадських прав. Це лише два приклади навмисних дій проти організаторів та учасників мирних протестів", - заявила Ештон.

При цьому вона зазначила, що всі подібні дії неприпустимі й повинні бути негайно зупинені.

"Обов'язком влади є вжити всі необхідні заходи для ліквідації атмосфери залякування і безкарності, яка дозволяє такі дії. Всі незаконно затримані люди повинні бути звільнені, й винні притягнуті до відповідальності", - заявила Ештон.

Зазначимо, вчора, 30 січня 2014 р., Булатов знайшовся в с. Вишеньки Бориспільського району (Київська обл.) неподалік від Києва.

За словами Булатова, весь час його тримали із зав'язаними очима, але у викрадачів був російський акцент. При цьому викрадачі застосовували до нього тортури.

"Мене розіп'яли, пробивали (руки). Відрізали вухо, особа порізали, живого місця на тілі немає. А так живий - і слава богу", - сказав Булатов.

При цьому МВС України вже відкрило кримінальне провадження за фактом викрадення Булатова.

Нагадаємо, 23 січня активісти Автомайдану заявили про зникнення Булатова. У той же час, в МВС заявили, що вони не затримували Булатова.