ua en ru

У ЄС помітили відсутність успіху у проведенні трьох реформ в Україні

У ЄС помітили відсутність успіху у проведенні трьох реформ в Україні Фото: Ян Пєкло (РБК-Україна)

Від прийняття  антикорупційної реформи залежить надання Україні макрофінансової допомоги від ЄК та МВФ

У Євросоюзі помітили відсутність успіху у проведення антикорупційної, земельної реформи, а також реформи приватизації. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.

Посол Польщі наголошує, що від прийняття антикорупційної реформи сьогодні чітко залежить надання Україні макрофінансової допомоги від Європейської комісії.

"Антикорупційна реформа - це ключова реформа для України на сьогоднішній день, адже вона пов’язана з умовами надання траншу від Європейської комісії, а також траншу від Міжнародного валютного фонду. Якщо реформи не буде - то просто не буде грошей. Так виглядає, що така можливість є, а Україні потрібні гроші. Є зв'язок між фінансуванням від МВФ і фінансуванням від Єврокомісії. Це зрозуміло, адже це гроші не комерційні, це гроші громадян - гроші з податків. Тому ЄК та МВФ хотіли б використати ці гроші на те, щоб Україна мала нову інфраструктуру: реформовані суди, реформовані адміністрації, тобто Україна була демократичною. Але я думаю, що законопроект буде проголосований (законопроект про Антикорупційний суд, - ред.)", - пояснив посол.

Він також наголосив, що в Україні наразі мало обговорюють проведення земельної реформи. Втім, у Євросоюзі скасування мораторію на продаж землі відзначають як одну з найважливіших реформ в Україні.

"Я думаю, що мораторій на продаж землі - це проблема, яку Україна поки що ще не змогла вирішити і розв’язати. Це дуже важливо. Також важлива реформа приватизації - з цим потрібно щось зробити для того, щоб вдалось деолігархізувати Україну. Втім є багато реформ, які сьогодні надають шанси для того, щоб Україна стала подібною до західної демократії", - додав посол Польщі.

Нагадаємо, голова Верховної ради Андрій Парубій нещодавно повідомив РБК-Україна, що парламент розгляне законопроект про Антикорупційний суд у перший пленарний тиждень травня.