ua en ru

У ЄС бачать спосіб платити Росії за газ рублями без порушення санкцій, - Reuters

У ЄС бачать спосіб платити Росії за газ рублями без порушення санкцій, - Reuters Фото: у ЄС бачать спосіб платити Росії за газ рублями без порушення санкцій (Getty Images)

Компанії Європейського союзу можуть оминути вимогу Російської Федерації щодо оплати газу рублями. Це не порушуватиме міжнародний санкційний тиск на країну-окупанта.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Ще на початку місяці Єврокомісія заявила, що указ щодо оплати газу рублями ризикує порушити санкції, оскільки фактичне завершення покупи, після конвертації платежів у рублі - переходитиме у руки Росії. Однак, у консультативному документі, Комісія заявила, що вимога Кремля не обов’язково перешкоджає процесу оплати й відповідає санкціям проти країни-окупанта.

В документі Брюсселя зазначається, що існують варіанти, які зможуть дозволити компаніям продовжити платити за газ законно.

"Компанії ЄС можуть попросити своїх російських контрагентів виконати свої контрактні зобов'язання в тому ж порядку, що й до прийняття указу, тобто шляхом внесення суми, що належить, в євро або доларах", - йдеться в документі.

Однак, досі є незрозумілою процедура отримання звільнення від вимог указу.

Також оператори ЄС могли б чітко заявити, що вважають свої договірні зобов’язання виконаними в момент внесення євро або ж доларів до Газпромбанку, а не пізніше, після конвертації платежу в рублі.

"Було б доцільно запитати у російської сторони підтвердження того, що така процедура можлива відповідно до правил указу", - зазначається в документі.