ua en ru

ЄС і США: Туреччина повинна поважати свободу ЗМІ

ЄС і США: Туреччина повинна поважати свободу ЗМІ Фото: турки вийшли на вулиці через тиск влади на газету Zaman

Федеріка Могерини і Джон Кірбі засудити дії турецької влади щодо опозиційної газети Zaman

Європейський Союз і США закликали турецьку владу забезпечити демократичні свободи. Про це йдеться у заяві високого представника ЄС з політики безпеки Федеріки Могеріні, повідомляє «112 Україна».

"ЄС неодноразово підкреслював, що Туреччина як країна-кандидат повинна поважати і заохочувати високі демократичні стандарти і практики, включаючи свободу засобів масової інформації", - йдеться в заяві.

На її думку, вільні, різноманітні і незалежні ЗМІ є одним із наріжних каменів демократичного суспільства.

У свою чергу, представник зовнішньополітичного відомства США Джон Кірбі закликав владу країни забезпечити норми, прописані в її конституції, особливо свободи слова і свободи преси.

"Ми закликаємо уряд Туреччини забезпечити повне дотримання належної правової процедури і рівність всіх перед законом. Суд, який впорядкує нагляд за фінансами та операціями медіакомпанії не повинен викликати зміни у складі редакції або редакційної політики", - підкреслив Кірбі.

Він назвав спробу влади Туреччини взяти під контроль опозиційну газету Zaman тривожним вчинком.

"Стамбульський суд прийняв рішення про передачу газети Zaman під контроль влади. І ми вважаємо це останнім кроком в серії тривожних судових і правоохоронних заходів, прийнятих турецьким урядом щодо ЗМІ, які критикують його", - сказав він.

Нагадаємо, 4 березня поліція за рішенням суду встановила контроль над опозиційною газетою Zaman, яку пов'язують з впливовим опонентом президента Реджепа Ердогана, ісламським проповідником Фетхуллою Гюлен. Демонстрантів, які протестували проти захоплення газети, розігнала поліція.

Крім цього, поліція Туреччини обшукала офіс опозиційної газети Zaman.