ua en ru

ЄС терміново повинен узгодити заходи щодо влади України, - Баррозу

Євросоюз терміново повинен узгодити заходи щодо влади України. Про це йдеться в заяві Президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, повідомляє прес-служба Єврокомісії.

Євросоюз терміново повинен узгодити заходи щодо влади України. Про це йдеться в заяві Президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, повідомляє прес-служба Єврокомісії.

"Події, що відбулися за останні 24 години в Україні стали для нас шоком і відвертим жахом. Не існує обставин, які можуть узаконити або виправдати подібні сцени. Ми висловлюємо найглибші співчуття жертвам і їхнім сім'ям. Ми рішуче засуджуємо застосування насильства як способу вирішення політичної та інституційної кризи. Відповідальність за забезпечення необхідного захисту основних прав і свобод лежить на політичному керівництві країни. Ми закликаємо всі сторони негайно покласти край насильству і включитися в конструктивний діалог, відповідаючи демократичним прагненням українського народу.

ЄС пропонує свою щиру допомогу для полегшення політичного діалогу між сторонами та деескалації ситуації. Ми як і раніше вважаємо, що конституційна реформа, формування нового уряду і створення умов для проведення демократичних виборів являють собою єдиний вихід з цієї глибокої і затяжної політичної кризи. Ми ясно дали зрозуміти, що готові підтримати Україну на цьому шляху реформ, в напрямку демократії, стабільності і процвітання. Ми ясно дали зрозуміти, що наша пропозиція щодо політичної асоціації та економічної інтеграції залишається в силі, і не є кінцевою метою нашого співробітництва.

Тим не менш, ми повинні ясно дав зрозуміти, що Євросоюз буде реагувати на будь-яке погіршення ситуації на місцях. Таким чином, ми очікуємо, що цілеспрямовані заходи проти осіб, відповідальних за насильство і надмірне застосування сили, можуть бути погоджені нашими держави-члени в терміновому порядку, як пропонує Високий Представник/віце-Президент, - заявив Баррозу.