ua en ru

ЄС, РФ і Україна домовилися про відсутність перерви в постачаннях газу, передоплати для України на червень і арбітражу заяву ЕК

Євросоюз, Росія та Україна домовилися про відсутність перерви в постачаннях газу, про невведении Росією передоплати за газ для України на червень, а також про неподання позовів сторонами в Стокгольмський арбітраж. Про це йдеться в заяві Єврокомісії, яка передає її прес-служба.

Так, після отримання оплати 786 млн дол. "Газпромом" від "Нафтогазу" 2 червня в Брюсселі відбулася тристороння зустріч щодо питань енергетичної безпеки між комісаром ЄС з енергетики Гюнтером Еттінгером, міністром енергетики Росії Олександром Новаком і міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Проданом.

"Реальний прогрес був досягнутий. Інтенсивні дискусії призвели до двосторонньої зустрічі між керівниками "Газпрому" та "Нафтогазу", які обговорювали ключові комерційні питання для врегулювання поточних питань газопостачання. Керівники "Газпрому" і "Нафтогазу" розробили підхід, при якому обидві компанії будуть надалі консультуватися і продовжать переговори в найближчі дні.

Після того, як ці переговори призведуть до консолідованого пакетній пропозиції, обидві сторони відзвітують перед своїми міністрами", - наголошується в заяві.

"Було погоджено, як ці переговори продовжаться: не буде ніякої перерви в поставках; не буде передоплати за поставки газу за червень; ні одна сторона не піде в Стокгольм на арбітраж", - резюмується в заяві.