ua en ru

ЄС розмірковує про об'єднання двох газопровідних проектів - Nabucco і ITGI

Європейський Союз (ЄС) подумує над об'єднанням двух газопровідних проектів - Nabucco і його менш крупного конкурента італійський ITGI. Цей крок повинен гарантувати безперебійні поставки газу з Азербайджану до Європи, яка вже давно шукає способи зниження енергетичної залежності від Росії (близько чверті необхідного ЄС газу поставляє саме РФ). Про це повідомили сьогодні представники європейських промислових та урядових кіл, передає РБК з посиланням на Reuters.
Тим часом в офісі Nabucco Gas Pipeline International GmbH (оператор проекту газопроводу Nabucco оціночною вартістю в 10,7 млрд дол.) у Відні повідомили, що консорціум "не веде конкретних переговорів" з ITGI про потенційного злиття.Представник компанії Крістіан Долецаль у зв'язку з цим зазначив: "Дискусія (про можливе об'єднання) йде на політичному рівні, але в самому консорціумі це питання не обговорюється".
У ITGI (трубопровід Туреччина-Греція-Італія вартістю 3,4 млрд дол.) більш конкретних роз'яснень з даного питання надати не змогли. Представники керівництва Edison (акціонер ITGI) повідомили лише, що ITGI "міг би попрацювати спільно з Nabucco", але подальших коментарів не дали.
Ще один потенційний учасник угоди - TAP (проект трансадріатіческого трубопроводу вартістю 1,7 млрд дол.) на даний момент у переговорах про потенційного злиття з Nabucco не бере участь, відзначили поінформовані особи в промислових колах. Представники самого TAP повідомили: "Ми завжди говорили про те, що відкриті для співпраці і готові до входження нових акціонерів в проект. У той же час будь-яка співпраця, звичайно, повинно бути виправдане з комерційної точки зору".
Основним напрямком діяльності ЄС в питанні диверсифікації сировинних поставок є отримання доступу до газових запасах, зосередженим в Каспійському регіоні, зокрема - в Азербайджані. Для вирішення цього завдання влади Євросоюзу, схоже, знайшли оригінальний спосіб. В даний час кілька проектів трубопроводів змагаються за право увійти в структуру "Південного коридору" (маршруту, який зв'яже багатий енергетичними ресурсами Каспійський регіон з Європою в обхід Росії). Раніше представники ЄС віддавали перевагу Nabucco.Проект трубопроводу довжиною 3,3 тис. км, що з'єднує Баку і Австрію, з пропускною здатністю 31 млрд куб. м газу щорічно був запропонований консорціумом на чолі з німецької RWE AG. Проте останнім часом Європа дещо пом'якшила свою позицію щодо того, якому проекту віддати пальму першості.
"Для ЄС критично, що контракт дістанеться європейському проекту за участю європейської компанії", - заявляли раніше представники Євросоюзу. Між тим, в самому Баку поки не прийнято остаточного рішення щодо постачання газу з родовища Шах-Деніз II: перевагу може бути віддано як Nabucco, так і більш дрібним конкуруючим проектах (таким як ITGI або трансадрітатіческій трубопровід).Рішення Азербайджану з цього питання очікується до червня 2011 р.
У середині січня 2011 р. Євросоюз і Азербайджан підписали стратегічну угоду щодо поставок в об'єднану Європу "істотних обсягів природного газу".Представники ЄС охарактеризували підписання даної угоди як "великий прорив"."Цей новий маршрут постачань буде сприяти посиленню безпеки європейських споживачів і бізнесу", - повідомив Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.