ua en ru

ЄС продовжить розширюватися, незважаючи на кризу, - Фюле

Євросоюз продовжить розширюватися, навіть незважаючи на кризу. Таку заяву зробив єврокомісар з питань розширення і європейської політики добросусідства Штефан Фюле, говориться в повідомленні Єврокомісії. За словами чиновника, розширення ЄС буде сприяти "зміцненню безпеки на континенті та процвітанню держав-членів союзу".

За словами єврокомісара, найважливішим елементом розширення ЄС є посилення законності та поширення демократичних норм і цінностей. Фюле зазначив, що саме в цих двох областях був досягнутий найбільш серйозний прогрес.

На даний момент офіційними або потенційними кандидатами на вступ ЄС є 8 держав, до числа яких входять Сербія, Косово, Чорногорія, Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Ісландія і Туреччина. У доповіді відзначені успіхи і недоліки кожної держави. Зокрема, Анкара критикується за переслідування журналістів і тиск на ЗМІ, а дата початку переговорів з Сербією про її вступ до ЄС не визначена через розбіжності з сусідами і, насамперед з Косово.

Найбільш успішно просуваються переговори про вступ з Ісландією. У доповіді наголошується, що приєднання острівної держави до ЄС буде залежати швидше від бажання самих жителів країни, а не від відповідності критеріям членства.

Незважаючи на те, що Хорватія з 1 липня 2013 р. стане повноправним членом Євросоюзу, навесні наступного року Єврокомісія збирається опублікувати останню доповідь про стан справ в цій балканській країні. До вересня 2012 р. входження Хорватії до ЄС схвалили 13 європейських держав.

Читайте також: ЄК запропонувала почати переговори про інтеграцію Косово в Євросоюз