ua en ru

ЄС продовжив санкції проти Білорусі до 31 жовтня 2015 р., виключивши з санкційного списку 24 людей і 7 компаній

ЄС продовжив санкції проти Білорусі до 31 жовтня 2015 р., виключивши з санкційного списку 24 людей і 7 компаній
Рада Європейського Союзу сьогодні, 30 жовтня 2014 р., продовжила обмежувальні заходи ЄС відносно Білорусі ще на рік - до 31 жовтня 2015 р.

Рада Європейського Союзу сьогодні, 30 жовтня 2014 р., продовжила обмежувальні заходи ЄС відносно Білорусі ще на рік - до 31 жовтня 2015 р. Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС.

"Це пов'язано з тим, що не всі політичні в'язні були звільнені й реабілітовані, та стан з повагою до прав людини, верховенства закону і демократичних принципів значно не покращився в Білорусі", - йдеться в повідомленні.

У рамках перегляду санкцій щодо Білорусі ЄС також оновив список фізичних і юридичних осіб, на яких поширюються санкції. Так, рада прийняла рішення, що більше немає підстав для застосування санкції відносно 24 осіб і семи юросіб.

При цьому в Раді ЄС підкреслюють, що це рішення не відображає якихось змін у політиці ЄС щодо Білорусі, викладених у висновках Європейської ради від 15 жовтня 2012 р: ЄС зберігає свою політику критичного взаємодії з Білоруссю, спрямованої на сприяння повазі до прав людини, верховенства закону і демократичних принципів в Білорусі.

Правові акти, прийняті шляхом письмової процедури, будуть опубліковані в офіційному журналі ЄС завтра, 31 жовтня 2014 р. і тоді ж набудуть чинності.

Санкції ЄС щодо Білорусі передбачають ембарго на постачання зброї, заборону на "обладнання" для внутрішніх репресій, а також заморожування активів і заборону на поїздки у відношенні осіб, винних у порушенні прав людини. Крім того, активи осіб, внесених у секційний список, підлягають заморожуванню.

Нагадаємо, в січні 2011 р. рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла рішення заборонити в'їзд до Євросоюзу ряду посадових осіб Білорусії, включаючи Президента Лукашенка. ЄС вважає їх причетними до порушення фундаментальних прав людини в Білорусі, переслідування опозиціонерів і активістів громадянського суспільства. Крім того, санкції були накладені і на ряд білоруських компаній.

Після цього санкцій ЕС щодо Білорусі кілька разів переглядалися і посилювалися.