ua en ru

В ЄС закликають не уповільнювати процес реформ через наближення виборів

В ЄС закликають не уповільнювати процес реформ через наближення виборів Фото: Європейська комісія (flickr.com/photosmartinschulz)

В ЄС занепокоєні уповільненням реформ через передвиборчу боротьбу

У ЄС вважають, що слід не уповільнювати процес реформ з огляду на наближення періоду виборів в Україні у 2019 році. Про це заявив представник Єврокомісії Дірк Шюбель, передає DW.

"Ми повинні зараз зберігати інерцію та не уповільнювати процес реформ з огляду на наближення періоду виборів в Україні у 2019 році. Україна не має часу на велику передвиборчу кампанію", - зазначив він.

Він зазначив, що ключовим для відносин між ЄС і Україною є імплементація Угоди про асоціацію. Вона чинна у повному обсязі з вересня минулого року, і не може бути виправдань, аби не докладати усіх зусиль для її виконання.

Як зазначається, однією із "жертв" виборів може стати реформа виборчого законодавства відповідно до рекомендацій Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Її ухвалення у комітеті асоціації хотіли би побачити ще до літа цього року. Постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Ґалер не очікує, що вдасться прийняти цю реформу до парламентських виборів. І це він вважає "втраченою нагодою".

Окрім того, з точки зору ЄС, двома найважливішими питаннями ЄС є скасування обов'язку для антикорупційних активістів подавати е-декларації та створення антикорупційного суду.

Так, Ґалер нагадав про очікування від Верховної Ради врахування усіх рекомендацій Венеціанської комісії під час другого читання законопроекту про Вищий антикорупційний суд. Він сподівається, що Україна дотримається часових рамок ухвалення закону в цілому, які вона назвала стороні ЄС - а саме, "травень чи, щонайпізніше, червень".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Євросоюз незадоволений тим, що український парламент не скасував обов'язкового декларування майна і доходів для активістів, що борються з корупцією.