ua en ru

ЄС закликає українську владу забезпечити прозору діяльність ЦВК і журналістів на виборах

ЄС стурбований відсутністю політичного плюралізму на телебаченні в Україні в контексті висвітлення парламентських виборів 28 жовтня. З відповідним зверненням виступили високий представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон і єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, повідомляє прес-служба ЄС.

Даний "тривожний сигнал" вимагає негайних дій для забезпечення збалансованого висвітлення виборів журналістами, відзначили в ЄС.

"Існує також нагальна необхідність забезпечити повну прозорість діяльності Центральної виборчої комісії, прояснити питання, що стосуються складу окружних і дільничних виборчих комісій", - йдеться у зверненні.

Крім того, в ЄС знову висловили жаль з приводу перешкоджання владою України участі в парламентських виборах представників опозиції, і закликали владу працювати у контакті з міжнародними спостерігачами.

"Ми вітаємо готовність влади працювати в тісному контакті з місією зі спостереження за виборами ОБСЄ для того, щоб гарантувати проведення виборів у відповідності з міжнародними стандартами. Закон про вибори, прийнятий в листопаді 2011 р., повинен поважатись і застосовуватися таким чином, щоб не виникало сумнівів у справедливості виборчого процесу. .. Ми закликаємо українську владу стежити за першими висновками Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ", - наголошується у зверненні.

У ЄС також нагадали, що майбутні вибори стануть "лакмусовим папірцем" української демократії.

Читайте також: ЄС розчарований внесенням поправок у закон про діяльність прокуратури в Україні