ua en ru

ЄС пропонує розширити право збільшення виноградних насаджень до 2%

Спеціальний комітет з питань сільського господарства (SCA) при Раді ЄС пропонує розширити право збільшення виноградних насаджень до 2%. Про це заявив перший заступник генерального директора корпорації "Укрвинпром" Володимир Кучеренко, повідомляє прес-служба "Укрвинпрому".

Кучеренко нагадав, що на початку березня цього року SCA підтримав пропозиції робочої групи високого рівня з питань прав на виноградні насадження, яка працювала протягом 2012 року і складалася з представників більшості виноробних країн-членів ЄС, депутатів Європарламенту та окремих організацій сектора виноградарства і виноробства Європи. Враховуючи побажання більшості країн ЄС та зацікавлених сторін, Комітет запропонував розширити діючий режим прав на виноградні насадження, термін дії якого завершується в 2015 р.

Кучеренко повідомив, що спираючись на пропозицію Ірландії, яка головує нині в ЄС, та зауваження інших країн, зокрема Франції, Комітет пропонує, серед іншого, розширити право збільшення виноградних насаджень до 2% та полегшити можливість отримання відповідних ліцензій. Такі заходи, на думку авторів пропозиції, сприятимуть посиленню конкурентоспроможності виноградно-виноробного сектора Європи та закладуть підмурок його подальшого розвитку. Згідно висновків експертів, Європа на 2020 р. залишатиметься найбільшим виробником вина, але почне поступатися позиціями таким країнам, як Чилі, Австралія та Південна Африка. Змінюватиметься і географія споживання за рахунок США, Канади, Японії та Бразилії, зазначив Кучеренко.

Нову систему пропонується впровадити протягом 6 років, починаючи з 2016 р. Передбачається певний перехідний період для реалізації нової системи та розробки відповідних правил і механізмів контролю, розповів перший заступник корпорації "Укрвинпром".

Читайте також: Обсяги виробництва винограду в Україні в 2012 р. знизилися на 12,6%- до 456 тис. т