ua en ru

ЄС відкликає 70 млн євро, виділених на підтримку реформи держуправління України

Європейський союз повідомив Україну, що відкликає 70 млн євро, виділених на підтримку реформи у сфері державного управління. Разом з тим Євросоюз може розблокувати близько 100 млн євро, виділених Україні раніше, за умови, якщо Кабінет міністрів України погодився ініціювати реформу управління державними фінансами.

Європейський союз повідомив Україну, що відкликає 70 млн євро, виділених на підтримку реформи у сфері державного управління. Разом з тим Євросоюз може розблокувати близько 100 млн євро, виділених Україні раніше, за умови, якщо Кабінет міністрів України погодився ініціювати реформу управління державними фінансами. Про це пише "Комерсант-Україна".

Про те, що давнє протистояння України і Євросоюзу з питання бюджетної підтримки призвело до відкликання виділених коштів, виданню розповіло джерело в Брюсселі.

"Україна безповоротно втратила 70 млн євро, виділених Євросоюзом раніше, оскільки пройшов термін освоєння цих коштів. Це не сприяє переговорам про виділення нових фондів для Східного партнерства", - поділився співрозмовник видання.

У Єврокомісії офіційно підтвердили, що Україна втратила право використання фінансової допомоги, раніше зарезервованої Євросоюзом. 70 млн євро безвідплатної допомоги призначалося на підтримку реформи держслужби, яку Президент Віктор Янукович оголосив одним зі своїх пріоритетів. Рішення про їх виділення Брюссель прийняв ще на етапі розробки закону про держслужбу, але після публікації законопроекту виникли проблеми.

Читайте також: Баррозу отримав запевнення про намір виконати умови, поставлені ЄС для підписання УА

"Підсумкова версія закону (прийнята в листопаді 2011 р.), на думку ЄС, не дає достатньої бази для створення незалежної, професійної, деполітизованою держслужби. ЄС багаторазово закликав українську владу змінити цей закон, пояснюючи, що такі зміни дозволили б розпочати фінансування, але закон так і не був змінений до кінця 2012 року - крайнього терміну у відповідності з процедурами ЄС. Таким чином, фінансувати програму неможливо. Засоби втрачені (Україна)", - заявили виданню в представництві ЄС.

Формально Україна втратила можливість розпоряджатися 70 млн євро ще півроку тому, але представники ЄС - ймовірно, з політичних мотивів - не акцентували на цьому увагу вищого українського керівництва. Представники Єврокомісії не мають згадували про це навіть під час закритої частини саміту Україна-ЄС у лютому 2013 року, де був присутній Янукович. Прем'єр Микола Азаров, втім, проінформований про даний факт - він обговорювалося на раді зі співробітництва в кінці червня.

Співрозмовник видання в українському дипломатичному корпусі підтвердив втрату фондів, висловивши здивування тим, що Євросоюз відхилив декілька компромісних пропозицій Києва, які дозволили б відкласти списання коштів. У ЄС, навпаки, дорікають Україні в небажанні прислухатися до порад експертів.

Читайте також: ЄБРР отримав право фінансувати українські проекти в гривні

У той же час, як пише видання, у Кабміні вже розроблені проект стратегії розвитку системи управління держфінансами і план її реалізації до 2017 р. На минулому тижні Єврокомісія представила свої зауваження до документів, Київ має намір врахувати частину з них. Джерела видання в Кабміні очікують, що в серпні обидва документи будуть затверджені урядом. Якщо підсумковий варіант буде схвалений європейськими експертами, ЄС відновить фінансування вже в поточному році.