ua en ru

ЄС оцінив ефективність фінансової підтримки України

ЄС оцінив ефективність фінансової підтримки України Фото: аудитори з ЄС оцінили, на скільки ефективно Україна використовувала виділені їй кошти

Підтримка Євросоюзом України мала обмежений вплив

Підтримка реформ в Україні з боку Євросоюзу за період з 2007 по 2015 роки мала лише обмежений вплив. Про це йдеться в повідомленні Європейської палати аудиторів (ECA).

Згідно з повідомленням, ЄС оперативно відповів на кризу 2014 року пакетом підтримки в 11,2 мільярда євро на сім років. Частина цих коштів - це макрофінансова допомога, що виділяється в обмін на проведення реформ.

Крім цього, ECA оцінив ефективність наданої допомоги ЄС Україні. Аудитори оцінювали період з 2007 по 2015 роки у сферах управління державними фінансами та боротьбі з корупцією, був проаналізований і газовий сектор.

Згідно з результатами дослідження, підтримка Євросоюзом України мала "обмежений вплив і, незважаючи на імпульс реформам з тих пір, досягнуті результати залишаються крихкими".

Аудитори вважають, що ефективність підтримки з боку ЄС протягом більшої частини оцінюваного періоду обмежувала нестабільна політична, законодавча та адміністративна ситуація в Україні.

"Під час нашого аудиту, була сильна політична відданість реформі державного управління. Але зміни в системі управління поставили під загрозу реформи, а низький рівень заробітної плати сприяли корупції. Необхідні подальші кроки для досягнення цілей ", - додав член Європейського суду аудиторів, відповідальний за доповідь Шаболц Фазакас.

Нагадаємо, в ЄС вважають, що заборона на експорт кругляка з України не запобігає незаконній вирубкці.