ua en ru

ЄС і ООН вимагають зупинити насильство в Сирії

ЄС і ООН вимагають зупинити насильство в Сирії Фото: Федеріка Могерини, Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки в Комісії Юнкера (flickr.com/eeas)

Глави МЗС країн ЄС вимагають дотримуватися резолюцію Радбезу ООН

Глава європейської дипломатії і генсек ООН закликала сторони конфлікту в Сирії дотримуватися резолюції Ради Безпеки. В організації поклали відповідальність за насильство на РФ та інших постійних членів РБ. Про це заявила верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могерини перед початком зустрічі глав МЗС країн ЄС у понеділок, 26 лютого, передає DW.

Європейський Союз на тлі повідомлень про безперервних бойових діях у Сирії зажадав дотримуватися прийнятої нещодавно резолюції Ради Безпеки ООН про припинення вогню.

Разом з усіма міжнародними та регіональними партнерами Брюссель продовжить роботу над поліпшенням ситуації, заявила вона. Представник Євросоюзу планує 27 лютого обговорити ситуацію в Сирії з високопоставленим представником ООН.

Дотримуватися режиму припинення вогню закликають, і генсек організації Антоніу Гутерріш і верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

"Східна Гута не може чекати, настав час припинити цей кромішнє пекло", - заявив Гутерріш на відкриття 37-ї сесії Ради ООН з прав людини в Женеві.

Зейд у свою чергу поклав провину за безперервне насильство в Сирії на постійних членів Радбезу ООН, що володіють правом вето. Верховний комісар ООН звернувся, зокрема, до Росії, Китаю і США, звинувативши їх у перешкоджанні прийняттю резолюцій, здатних захистити мирне населення Сирії.

За даними правозахисної організації "Сирійська наглядова рада з прав людини" (SOHR), війська президента Асада 26 лютого продовжили обстріл в районі Східної Гути, територію якої контролюють повстанці. В ході нападу на місто Дума загинули не менше 10 осіб, стверджують у SOHR.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон планують провести переговори з президентом Росії Володимиром Путіним щодо ситуації в Сирії.