ua en ru

ЄС надасть допомогу Єгипту у відновленні миру та стабільності, - Ештон

Європейський союз (ЄС) надасть допомогу Єгипту у відновленні миру і стабільності. Про це заявила верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон, передає агентство "Сіньхуа" з посиланням французьку газету Le Figaro.

За словами Ештон, Єгипет повинен почати відкритий для всіх політичний процес, європейське співтовариство вирішило надати Єгипту допомогу у відновленні миру і стабільності.

Представник ЄС підкреслила, що під час свого недавнього візиту до Єгипту вона зустрілася з представниками різних політсил цієї країни, звернувши увагу на те, що вони відчувають один до одного глибоку недовіру. На її думку, всі зацікавлені сторони Єгипту повинні провести діалог, встановити взаємодовіру і почати відкритий для всіх політичний процес.

Ештон повідомила, що вона і тимчасовий Президент Єгипту Адлі Мансур досягли єдності думок щодо ситуації в Єгипті, висловивши задоволення графіком переходу, оприлюдненими главою держави. На її думку, Єгипет потребує нової конституції і реформування державних інститутів, а також у припиненні насильства і необгрунтованих арештів, в найближчі кілька місяців в країні слід провести вільні вибори, на які ЄС готовий направити своїх спостерігачів.

Також вона додала, що стабільність ситуації в Єгипті вельми важлива як для Середнього Сходу, так і для ЄС, у зв'язку з цим Євросоюз вирішив надати йому допомогу у відновленні миру та стабільності.

Нагадаємо, 23 липня Євросоюз закликав звільнити відстороненого 3 липня з поста Президента Мохаммеда Мурсі та провести в Єгипті демократичні вибори.