ua en ru

У ЄС обговорять запроваадження санкцій проти країн, що застосовують хімзброю

У ЄС обговорять запроваадження санкцій проти країн, що застосовують хімзброю Фото: прапор Євросоюзу (twitter.com/EU/Commission)

Відповідальним за хіматаки зможуть заморожувати рахунки та забороняти в'їзд у країни Євросоюзу

Рада Європейського Союзу з міжнародних справ найближчим часом має намір обговорити пропозицію Великої Британії та Франції про нові правила, які дадуть змогу запроваджувати санкції проти країн, які застосовують хімічну зброю. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegraph.

Як зазначає видання, приводом для такої пропозиції стало отруєння в Солсбері (Велика Британія) за допомогою нервово-паралітичної речовини екс-співробітника ГРУ Росії Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, в якому підозрюють РФ.

Згідно з ініціативою Британії і Франції, ЄС зможе запроваджувати санкції проти керівників розвідувальних відомств і політиків країн, які визнані відповідальними за хіматаку: їм повинен бути заборонений в'їзд у країни Євросоюзу і заморожені рахунки.

Як повідомило видання, голова МЗС Великої Британії Джеремі Гант на нараді з представниками інших країн ЄС у Люксембурзі має намір запропонувати також механізм санкцій за відповідальність держав за проведення кібератак.

"Після багатьох років, коли ніхто не застосовував хімічну зброю, виникли ситуації на зразок того, що сталося в Сирії і Солсбері. Ми повинні підвести червону риску для всіх тих, хто намагається використовувати цю жахливу зброю. Вони повинні розуміти, що відповідальність за це буде дуже високою", - заявив Гант.

Він також зазначив, що обмеження не повинні бути пов'язані тільки з Росією і подіями в Солсбері, їх мета – боротьба з використанням хімічної зброї по всьому світу.

Нагадаємо, влада Британії відмовляється видавати візи російським дипломатам, через що дипломатичній місії Росії в Сполученому Королівстві не вдається заповнити місця, які звільнилися після весняної висилки.