ua en ru

ЄС обговорить можливість коректування бюджетів проблемних країн єврозони

Євросоюз готує план, згідно з яким влада в рамках союзу бюджетної стабільності отримає повноваження переписувати національні бюджети проблемних країн єврозони. Ці пропозиції будуть обговорюватися на саміті ЄС, який відбудеться наприкінці тижня, передає телеканал "Росія 24".

Згідно з проектом документа, Єврокомісія зможе представляти поправки до бюджетів країн єврозони, у разі якщо вони не будуть задовольняти бюджетні вимоги ЄС, тобто дефіцит бюджету перевищить 3% поріг.

Фактично, незважаючи на те що поправки будуть мати статус рекомендованих, у ЄС вже на даному етапі є інструменти для тиску. Наприклад, у разі відмови країни діяти відповідно до рекомендацій ЄС може накласти штраф.

Крім цього згідно з наданим планом країнам єврозони пропонується погоджувати між собою максимальні показники боргу. У тому випадку, якщо певній країні необхідні додаткові позикові кошти, для початку доведеться заручитися підтримкою інших членів валютного союзу.

Раніше договір про бюджетну стабільності, що передбачає більш жорсткі вимоги до держвитрат країн ЄС, підписали 25 країн регіону.

Нагадаємо, раніше європейські лідери домовилися винести на обговорення майбутнього саміту 27 країн ЄС пропозицію - виділити для стимулювання економічного зростання країн регіону суму, рівну 1% ВВП Європейського союзу. На сьогодні це 120-130 млрд євро.