ua en ru

ЄС оприлюднив рекомендації до стратегії Східного партнерства для України

Європейський союз оприлюднив річну оцінку нового підходу Європейської політики сусідства "більше за більше", а також нову Дорожню карту, здатну надати новий імпульс Східного партнерства. Оприлюднені також рекомендації до стратегії Східного партнерства для України, повідомляє прес-служба ЄС.

Загальний пакет документів, зокрема, містить так звану "Дорожню карту" до осіннього саміту Східного партнерства, який пройде в 2013 р. у Вільнюсі, в якій Комісія вперше описує весь спектр двосторонніх і багатосторонніх заходів в рамках програми.

Цей план підтверджує загальну прихильність ЄС та країн-партнерів Східної Європи демократичним реформам та економічних перетворень, а також встановлює програму роботи в світлі майбутнього саміту, який відбудеться у Вільнюсі.

Єврокомісія зазначає, що в той час, як переговори за угодою про асоціацію з Україною були завершені, а документ був парафований, у ЄС залишається стурбованість у зв'язку з внутрішньополітичною ситуацією в країні, що ставить під сумнів підписання і ратифікацію угоди, якщо проблеми не будуть вирішені.

На основі доповіді цього року і для здійснення порядку денного асоціації в 2012 р., ЄС пропонує Україні: здійснювати процес запровадження конституційної реформи прозоро і в тісному співробітництві з Радою Європи і Венеціанською комісією; поважати верховенство закону і демократичні цінності; привести законодавство про свободу зборів і свободу ЗМІ у відповідність з європейськими стандартами; вирішити проблеми політично мотивованого селективного правосуддя, і вжити заходів, у більш широкому сенсі, для забезпечення незалежності судової системи, а також проводити реформи в усіх аспектах судового процесу.

Україні також рекомендується прийняти ефективні заходи для вирішення проблем корупції, а також конкретних перешкод на шляху бізнесу та інвестицій, проблем, пов'язаних з торгівлею людьми; підготувати і провести в 2012 р. парламентські вибори у відповідності зі стандартами ОБСЄ, і забезпечити тісну співпрацю з наглядовими місіями.

ЄС також рекомендує Україні створити макроекономічну базу, сприятливу для відновлення підтримки МВФ, що стосується, зокрема, питань фінансової стійкості в енергетичному секторі; забезпечити прозорість в області управління державними фінансами, що є умовою для продовження бюджетної підтримки ЄС; привести закон " Про державну службу" у відповідність з нормами ЄС, що дозволить ЄС впроваджувати галузеві бюджетні програми підтримки на 70 млн євро; продовжити реформи згідно з зобов'язаннями договору про Енергетичне співтовариство.

ЄС також висловив низку критичних зауважень на адресу України. Зокрема, в ЄС наголосили, що новий закон про парламентські вибори не повною мірою враховує всі рекомендації Венеціанської комісії. Також висловлюється заклопотаність відносно свободи ЗМІ та свободи зборів, рівня корупції в країні, дискримінації за ознакою громадянства або етнічного походження. В ЄС підкреслили, що реалізація амбітної програми економічних реформ на 2010-2014 рр. в Україні проходить повільно, підкресливши, однак, досягнутий прогрес в області пенсійної реформи і, в меншій мірі, в удосконаленні бюджетного законодавства.

"Державне управління та управління державними фінансами залишаються нереформованими і непрозорими, ослабленими бюрократією і схильними до корупції... Не було досягнуто прогресу в прийнятті редакції Трудового кодексу; кілька законів, зокрема, щодо заробітної плати і колективних переговорів, як і раніше, повинні бути переглянуті з тим, щоб забезпечити дотримання міжнародних трудових стандартів", - говориться в повідомленні ЄС.

Також у плані співпраці відзначають погіршення ділового клімату в Україні в 2011 році. "Тиск на бізнес від різних органів влади і правоохоронних органів, корупція і загальні порушення правопорядку зареєстровані в якості основних перешкод для ведення бізнесу", - наголошується в повідомленні.

ЄС також відзначає, що Україна досягла прогресу в реалізації першого етапу плану дій щодо візової лібералізації, але повинні бути прийняті додаткові закони для завершення розробки національної стратегії управління міграцією.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський заявив, що Україна сподівається на врахування інтересів країн Східного партнерства в бюджеті ЄС на наступну фінансову перспективу.