ua en ru

У ЄС занепокоєні ситуацією навколо компанії "БРСМ-Нафта", - аналітик

У ЄС занепокоєні ситуацією навколо компанії "БРСМ-Нафта", - аналітик Фото: Кабмін

Влада України відбирає приватну власність, інвестори просять захисту в країн Євросоюзу. Про це у своїй статті у виданні The BrusselsTimes написав аналітик Віктор Місура, коментуючи, зокрема, ситуацію навколо компанії "БРСМ-Нафта".

"Після перемоги в Україні Революції Гідності більшість підприємців очікували на зменшення регуляторного впливу держави на бізнес. Та замість покращення інвестиційного клімату протягом останніх двох років по всій країні прокотилася хвиля рейдерських захоплень. У більшості з них фігурують чиновники вищого рівня. Окрім рейдерських атак на стівідорну компанію "Трансінвестсервіс" та шоколадну фабрику "Житомирські ласощі", найбільший резонанс викликала спроба рейдерського захоплення національного оператора нафтопродуктів "БРСМ-Нафта", компанії за іноземними інвестиціями, яка управляє сотнями автозаправних станцій по всій Україні", - йдеться у публікації.

Як повідомляли раніше ЗМІ, цього року від рейдерів постраждали майже 3000 підприємств.

Автор наголошує, що 30 листопада, коли проходило засідання Кабінету міністрів України, тисячі працівників компанії "БРСМ-Нафти" та членів їхніх родин пікетували уряд. "Вони озвучили вимоги до голови Уряду Володимира Гройсмана: вжити заходів для недопущення знищення компанії "БРСМ-Нафта" рейдерами, яким у злочинних діях допомагають чиновники", - пише аналітик.

"Ситуація з протестом працівників "БРСМ-НАФТА" чимось нагадує Майдан: фіскальні органи знищують приватну власність, в результаті рейдерської атаки гинуть люди, робітники пікетують органи влади, просять захисту в посольств та країн Європи, поліція та прокуратура "закриває очі" на рейдерську атаку, в якій замішане керівництво Державної фіскальної служби. Майно компанії "БРСМ-Нафта" рейдери намагаються відібрати вже майже три роки. Спочатку на автозаправних станціях відбувалися вибухи тротилу, на підприємствах знаходили вибухівку. Найбільшого удару рейдери завдали по компанії терористичним актом, в результаті якого було підірвано нафтобазу у Київській області. Загалом від рук рейдерів загинуло 12 людей, проте ці злочини не розслідуються", - зазначають у публікації.

"Робітники пройшли колонами від Уряду і продовжили мітинг біля Генеральної прокуратури України. Біля прокуратури були тисячі людей, але Генеральний прокурор не вийшов до працівників однієї з найбільших компаній, які приїхали з усіх регіонів України. Люди занепокоєні через те, що не можуть потрапити на свої робочі місця. Люди під Генпрокуратурою дають інтерв’ю українським та іноземним журналістам. Розповідають, що влада знищує їхні робочі місця, жінки плачуть, а чоловіки обіцяють розпочати безстрокове голодування під стінами Адміністрації президента України", - пише аналітик.

Він зазначив, що мітингувальники вірять в те, що президент Петро Порошенко, "будучи раніше бізнесменом, сам відчув на собі тиск фіскальної служби і тому зрозуміє, як рейдери знищують компанію "БРСМ-Нафта". "Більшість учасників мітингу просить врятувати компанію від захоплення посольства та країни Європейського союзу", - резюмував автор.