ua en ru

ЄС незадоволений заявами головкому НАТО в Європі по Україні, - Spiegel

ЄС незадоволений заявами головкому НАТО в Європі по Україні, - Spiegel Філіп Бридлав

За інформацією німецького тижневика Der Spiegel, заяви головнокомандуючого силами НАТО в Європі, американського генерала Філіпа Бридлава про український конфлікт зустріли критику в ряді європейських країн альянсу, зокрема Німеччини. Про це тижневик повідомив на своєму сайті в суботу, 7 березня, пославшись на джерела в ряді європейських столиць, передає DW.

На думку європейців, говорячи про конфлікт на Донбасі, Бридлав перебільшив військову роль Росії, пише видання. Зокрема, у відомстві федерального канцлера Німеччини заявили про "небезпечну пропаганду", йдеться в тексті матеріалу. Згідно з цією інформацією, після заяви Бридлава міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр звернувся з протестом у зв'язку з цим до генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Між тим сам Штайнмайер 7 березня вказав, що мова йшла не про протест, а про питання. "Я сам доручив запросити інформацію в тих ситуаціях, коли відомості, отримані з наших джерел, не повністю відповідали даним НАТО або американської сторони", - цитує главу МЗС Німеччини Reuters.

Німеччина не зацікавлена у виникненні розбіжностей через висловлювання Бридлава, вказав далі Штайнмайер і підкреслив, що він підтримує постійний контакт з держсекретарем США Джоном Керрі.

У свою чергу Бридлав у відповідь на прохання Reuters прокоментувати інформацію Der Spiegel вказав, що не кожна країна-член НАТО згодна з його оцінкою українського конфлікту. Але іноді бажане не збігається з дійсним, зазначив американський військовий, і часом важко подивитися правді в очі.

Кілька днів тому Бридлав заявив, що Росія розмістила на сході України "більше тисячі одиниць військової техніки", а також протиповітряну оборону і артилерію. "Ситуація в даний момент не стає краще, вона кожен день посилюється", - зазначив він.

Одночасно генерал попередив про можливу російську агресію проти Молдови.

Нагадаємо, на початку лютого Бридлав заявив, що не виключає військовий варіант вирішення конфлікту на Донбасі. При цьому пізніше він висловив сумнів, що українська армія зможе зупинити агресію РФ на сході країни.