ua en ru

ЄС не виключає застосування санкцій проти причетних до справи Тимошенко в разі погіршення ситуації, - євродепутат

Євросоюз не виключає, що застосує санкції проти "людей з уряду і зі сфери юстиції" України у разі погіршення ситуації з Юлією Тимошенко. Про це в інтерв'ю Deutche Welle заявив голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок.

"Я не виключаю, що ситуація й далі погіршуватиметься, і в цьому випадку обмірковуватимуться санкції проти людей з уряду і зі сфери юстиції, відповідальних за такі вироки й такі умови утримання за ґратами, щоб вони не мали можливості отримувати візи чи здійснювати грошові перекази тощо. Я цього не виключаю", - сказав Брок.

На запитання про майбутнє угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Брок відповів, що ЄС має стежити, щоб Україна не отримала підпис під угодою про асоціацію. "Ми маємо стежити, щоб Україна не отримала підпис під угодою про асоціацію. І чим далі, тим більш малоймовірним це стає. Ми знаємо, наскільки проблемним є це питання з багатьох причин. Янукович не повинен це далі загострювати. Опозиція повинна мати право бути на волі. Сфабриковані, безпідставні справи або ті, де вибіг термін давності, не повинні використовуватися для того, щоб запроторювати опозицію у в'язницю", - повідомив євро депутат.

Також Брок прокоментував ситуацію щодо інших ув'язнених колишні урядовців (екс-міністра внутрішніх справ Луценка, екс-міністра з питань довкілля, а також колишнього виконувача обов'язків міністра оборони). За його словами, влада просто використовує правосуддя, аби нейтралізувати своїх політичних суперників, аби не допустити їх до виборів, оскільки вона боїться власної політичної непопулярності. "Певною мірою це також особиста помста. І одне, й інше - це неприйнятні причини в межах правової та демократичної держави", - зазначив Брок.

Євродепутат також заявив, що не поділяє погляди тих, хто закликає у зв'язку з ситуацією з Тимошенко бойкотувати Євро-2012.

Нагадаємо, раніше сьогодні генпрокурор доручив перевірити заяву Тимошенко про її побиття співробітниками Качанівської колонії.