ua en ru

ЄС має намір провести Brexit в дві фази, - Туск

ЄС має намір провести Brexit в дві фази, - Туск Фото: Дональд Туск

Такий план суперечить побажанням британської сторони

Голова Європейського союзу Дональд Туск вважає, що питання, пов'язані з виходом Великобританії з Євросоюзу (Brexit) і подальшою співпрацею ЄС з Лондоном, слід вирішувати послідовно, один за іншим. Про це свідчить опублікований у п'ятницю, 31 березня, проект дворічних переговорів Брюсселя і Лондона по Brexit, передає Deutsche Welle.

Відзначається, що такий план суперечить побажанням британської сторони. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей наполягає на тому, щоб переговори велися одночасно.

Зокрема, в проекті Туска мова йде про дві фази. Мета дій в першій - роз'єднання Великобританії і ЄС і забезпечення "максимальної ясності і правової безпеки для громадян, підприємців, зацікавлених осіб і міжнародних партнерів" у зв'язку з Brexit. У першу чергу це стосується 3,2 млн громадян інших країн Євросоюзу, які живуть у Великобританії. Так, необхідно уточнити, яким чином буде здійснюватися надання їм прав на проживання, роботу і соціальне забезпечення.

Ще одна важлива тема першої фази - вирішення проблеми багатомільярдних зобов'язань Великобританії перед ЄС. У проекті наголошується, що тільки коли на переговорах по цим пунктам буде досягнутий "значний прогрес", можна буде перейти до другої фази і укласти "попередню угоду" з Лондоном.

Нагадаємо, раніше Туск заявив, що після виходу Великобританії з Євросоюзу ЄС буде займатися мінімізацією шкоди від Brexit.