ua en ru

ЄС починає будівництво Трансадріатичного газопроводу

ЄС починає будівництво Трансадріатичного газопроводу Фото: по трубопроводу TAP природний газ буде надходити з Азербайджану до Італії

Єврокомісія розраховує на старт роботи газопроводу в 2020 році

Європейський союз починає будівництво Трансадріатичного трубопроводу (TAP), по якому транспортуватиметься природний газ з Азербайджану через Грецію і Албанію в Італію. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Єврокомісії.

Повідомляється, що сьогодні, 17 травня 2016 року, в Салоніках (Греція) відбудеться церемонія, присвячена будівництву Трансадріатичного трубопроводу. Трубопровід довжиною 870 км буде починатися у Комотіні (Греція) і через Албанію пройде в Апулію (Італія). По ньому транспортуватиметься газ з родовища Шах Деніз II в Каспійському морі.


"Після завершення TAP буде одним з основних інструментів енергетичної безпеки Європи. Відкриваючи доступ до газу з Азербайджану, трубопровід дозволить багатьом країнам, в тому числі в Центральній і Південно-Східній Європі диверсифікувати свої джерела газу. "Південний газовий коридор" буде мати життєво важливу роль для досягнення цілей Енергетичного Союзу щодо диверсифікації джерел, маршрутів та енергетичної безпеки. Тому своєчасне завершення має вирішальне значення, щоб газ від нових постачальників зміг надходити в Європу до 2020 року", - зазначив віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович.

Планується, що після початку роботи трубопроводу в 2019-2020 роках по Південному газовому коридору буде надходити близько 10 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Франція може заборонити імпорт сланцевого газу з США.