ua en ru

ЄС може ввести санкції проти України у відповідь на введення спецмита на імпорт авто до 11 липня, - джерело

Європейський Союз (ЄС) може ввести санкції проти України у відповідь на введення спеціальних мит на імпорт автомобілів до 11 липня 2013 р. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело, близьке до Єврокомісії.

Зокрема, 11 липня відбудеться чергове засідання комітету СОТ з торгівлі, де буде розглянуто питання українських захисних заходів. За інформацією джерела видання, ЄС може заявити про можливість кроків у відповідь щодо українського експорту ще до цього засідання. За даними автоімпортерів, спецмита торкнулися 86% імпорту автомобілів. Тому мова може йти про санкції приблизно на 250 млн дол.

Нагадаємо, вчора Туреччина повідомила Світовій організації торгівлі (СОТ), що у вживатиме заходи у відповідь проти тарифу на імпорт автомобілів в Україну, Японія і Євросоюз дали зрозуміти, що можуть послідувати турецькому прикладу. Зокрема, Туреччина вводить 23% мита на український волоські горіхи, що, за її оцінками, дозволить залучити 6,1 млн дол. Це еквівалентно збитку, нанесеному Туреччині спецмитом на експорт автомобілів в Україну.

"Цілком можливо, що Туреччина готувала відповідні заходи не самостійно, а консультувалася з іншими країнами, в першу чергу з ЄС", - пояснив партнер міжнародної юрфірми Mayer Brown Микола Мізулін. Поки офіційні заяви інших держав обережніші, зокрема на цьому тижні Японія в черговий раз підкреслила, що при проведенні розслідування перед введенням захисних заходів Україна не провела достатньої кількості консультацій. Проте вже незабаром тональність заяв може бути змінена.

Читайте також: Туреччина планує вжити відповідні дії проти спецмита на імпорт авто в Україні