ua en ru

ЄС може розширити санкції проти РФ на ядерний сектор і фіноперації, - проект резолюції ЄП

ЄС може розширити санкції проти РФ на ядерний сектор і фіноперації, - проект резолюції ЄП

Європейський парламент може ініціювати розширення санкцій проти Росії на ядерний сектор і міжнародні фінансові операції. Про це йдеться в проекті резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні, розробленій групою депутатів від Європейської народної партії (ЄНП).

"(Європарламент) закликає ЄС підтримувати обмежувальні заходи щодо російських фізичних осіб і сепаратистів, відповідальних за дестабілізацію ситуації в регіоні, зокрема, на майбутньому засіданні Ради ЄС у березні 2015 р., доти, поки Росія не почне повною мірою поважати і виконувати свої мінські зобов'язання... і не змінить свій курс дій в Україні", - йдеться в проекті резолюції.

Зокрема, мова йде про "повне і беззастережне виведення з України всіх російських військ, незаконних збройних формувань, військової техніки, бойовиків і найманців, забезпечення постійного контролю на українсько-російському кордоні спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ та обмін усіма в'язнями, включаючи Надію Савченко".

"У разі будь-яких подальших дій Росії із дестабілізації України (Європарламент) пропонує Європейській Раді прийняти подальші обмежувальні заходи і розширити їх рамки, охоплюючи ядерний сектор і обмеживши можливості російських підприємств з проведення міжнародних фінансових операцій", - йдеться в проекті документа.

При цьому член ЄНП Яцек Саріуш-Вольський у своєму Twitter пояснив, що переговори остаточного тексту спільної резолюції почнуться сьогодні в рамках першої в новому році пленарного тижня Європарламенту, а голосування по ньому пройде у четвер, 15 січня.

Нагадаємо, 18 грудня Рада Європейського союзу затвердила додаткові санкції на інвестиції, сферу послуг і торгівлю в Криму і Севастополі, які набули чинності 20 грудня 2014 р.

До цього, 12 вересня, набули чинності розширені економічний і персональні санкції проти Росії через ситуацію в Україні.