ua en ru

ЄС готовий надати фінпідтримку для проведення реформи держслужби в Україні

ЄС готовий надати фінпідтримку для проведення реформи держслужби в Україні Фото: Ян Томбінський

Томбінський розповів про плани Євросоюзу в Україні в разі ухвалення закону про держслужбу

Після прийняття Верховною Радою закону про державну службу та підготовки супровідної стратегії та плану дій з їх реалізації Європейський союз буде готовий розглянути надання фінансової підтримки для реформи держслужби в Україні. Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський після зустрічі Президента України Петра Порошенка та європейського комісара з питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності Вєри Юрової, повідомили у прес-службі представництва ЄС в Україні у Facebook.

Як зазначається, під час візиту єврокомісара з питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності Вєри Юрової в Україні (24-25 вересня) відбулися дуже конструктивні дискусії із Президентом Петром Порошенком.

"Це дає мені повну впевненість у тому, що Порошенко хоче підтримати Верховну Раду в її роботі над законом про державну службу з метою прийняти його у другому читанні - після парламентської роботи зі змінами і коментарів, озвучених депутатами. Експерти ЄС готові допомогти ВР завершити роботу над важливим законом, який закладає основи для всеосяжної реформи сфери державного управління", - зазначив Томбінський.

За його словами, після прийняття закону про держслужбу та підготовки супровідної стратегії та плану дій з їх реалізації Євросоюз буде готовий розглянути надання фінансової підтримки для цієї важливої ​​реформи в Україні.

Посол ЄС Томбінські зробив заяву після зустрічі Президента Порошенка і єврокомісара Юрової:Сьогодні під час візиту Єв...

Posted by European Union in Ukraine on 24 вересня 2015 р.

Раніше Томбінський заявляв, що фінансова підтримка ЄС для України не є нескінченною.

Як зазначали в АПУ, Євросоюз готовий виділити 75 млн євро на реформу держслужби в Україні, натомість внаслідок неприйняття закону про держслужбу Україна може не отримати 105 млн євро у 2015 р і 90 млн євро у 2016 р.

Нагадаємо, 23 квітня ц.р. Верховна Рада насилу прийняла за основу законопроект №2490 "Про державну службу". Ним, зокрема, передбачено розмежування адміністративних і політичних посад - при кожному міністерстві, крім міністра, з'явиться держсекретар, термін роботи якого не буде залежати від зміни політичного керівництва. Також всі посади держслужби мають заміщатися на основі конкурсного відбору - держслужбовці будуть призначатися за рішенням конкурсної комісії, яка формується на паритетній основі Президентом, урядом, парламентом, главою Антикорупційного бюро, представниками об'єднань профспілок і роботодавців, громадських організацій, наукових інститутів та експертних організацій.