ua en ru

ЄС готовий дослідити разом з Україною її невикористаний потенціл у сфері зберігання газу, - єврокомісар

Євросоюз готовий разом з Україною дослідити її невикористаний потенціал у сфері зберігання газу, а також вивчити загальні можливості оптимізації цього зберігання та шляхів перетворення України з країни, що транспортує газ, у виробника, імпортера та експортера газу. Про заявив євро комісар з енергетики Гунтер Г.Еттінгер під час зустрічі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Едуардом Ставицьким, повідомляє прес-служба представництва Євро комісії в Україні.

«Енергетичне співтовариство також допомагає Україні диверсифікувати імпортування газу. Вже зараз Україна здатна отримувати німецький газ через Польщу, адже трубопровід здатен працювати в обох напрямках. У майбутньому так працювати зможуть і інші трубопроводи», - наголосив Еттінгер.

Він також додав, що, завдяки своїй участі в Енергетичному співтоваристві, Україна отримує правову безпеку. «Іноземні компанії інвестуватимуть в українські трубопроводи, енергетичну торгівлю та виробництво енергії. «Shell» не взяла би на себе зобов'язань з розвитку сланцевого газу в Україні без наявності чіткої нормативно-правової бази», наголосив євро комісар.

Читайте також: Україна уклала з RWE контракт на постачання 5 млрд куб. м газу

Нагадаємо, 25 лютого у Брюсселі відбудеться XVI саміт ЄС-Україна. ЄС представлятимуть Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. На саміті також будуть присутні єврокомісар з енергетики Ґюнтер Г. Еттінґер та єврокомісар з розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле. Україну представлятиме Президент Віктор Янукович. Основною темою обговорень під час саміту стане програма реформ в Україні, пов'язана з можливим підписанням Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною, яка також передбачає створення глибокої та всеохопної Зони вільної торгівлі.

Нагадаємо, від 1991 р. обсяги допомоги, яку надав Україні ЄС сягнули понад 3 млрд євро. Обсяг допомоги, виділеної Євросоюзом в рамках Інструменту європейської політики сусідства між 2011 та 2013 рр, дорівнює 470 млн євро.

На ЄС припадає, за даними 2011 р., 29% зовнішньої торгівлі України. За останні 10 років обсяги двосторонньої торгівлі виросли на понад 160%, що перевищує середні показники торгівлі ЄС з рештою країн світу. Інвестиції з ЄС до України виросли з 14 млрд євро в 2008 р. до майже 24 млрд євро у 2011 р. У 2012 р. обсяги торгівлі між ЄС та Україною перевищували 38 млрд євро; експорт із ЄС до України сягав 24 млрд євро, експорт України до ЄС - 14,5 млрд євро.

Читайте також: Україна на саміті 25 лютого забезпечить підписання в перспективі угоди про асоціацію з ЄС, - Янукович