ua en ru

ЄС фінансово допоможе Україні провести реформи, - Томбінський

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що фінансова допомога з боку ЄС може надійти у разі, якщо Україна ініціюватиме реформи.

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський (на фото) заявив, що фінансова допомога з боку ЄС може надійти у разі, якщо Україна ініціюватиме реформи. Про це повідомляє ВВС-Україна.

"Фінансова допомога може надійти тоді, коли в українській економіці будуть відбуватися процеси, які у перспективі зроблять її більш витривалою до криз і більш міцною", - заявив він.

За його словами, ЄС вже багато років виділяє у своєму бюджеті кошти, аби допомогти Україні зі втіленням реформ у різних секторах.

"Вона (фінансова допомога) не полягає у тому, щоб хтось заплатив борги України. Якщо залучаються гроші, то вони мають залучатися із розумінням, що у перспективі вони допоможуть покращити і зміцнити українську економіку", - додав Томбінський.

Він зауважив: "Європейський Союз вже багато років виділяє у своєму бюджеті гроші, аби допомогти Україні із втіленням реформ у різних секторах, а також на муніципальний розвиток через конкретні проекти".

Останнім часом представники української влади дедалі частіше порушують питання фінансової допомоги Україні у контексті її планів ближчої інтеграції з ЄС та торговельних проблем із Росією.

"Подивіться на Китай. Подивіться на Туреччину. Вони здійснили величезний прогрес впродовж останніх 20 років. І без жодної зовнішньої допомоги. Кожна країна має потребу інвестувати у модернізацію. Кожна економіка, навіть найбільш конкурентноздатна, має кожного року інвестувати у модернізацію своєї структури, тому що у світі кожного року з'являються нові виклики, нові товари, нові, кращі ідеї. І якщо Україна не вкладатиме у модернізацію своєї економіки, то де вона буде через п'ять років? Це те, що Україна мусить робити самостійно, і ми не можемо сказати, що це пов'язано виключно із підписанням угоди про асоціацію з ЄС", - сказав Томбінський.